Olej sezamowy

(1 opinia klienta)

22,00 33,00 

Tłoczony na Twoje zamówienie, zawsze świeży.

Opis

Właściowści zdrowotne:

Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł fitoestroli w przyrodzie. Są to roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Poza tym fitosterole zapobiegają niektórym rodzajom raka (np. rakowi prostaty).
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju sezamowego także w dolegliwościach bólowych. Jak wynika z przeprowadzonych badań, pozytywny wpływ na układ krwionośny ma też zawarta w sezamie sezamolina, która obniża poziom ciśnienia, stres oksydacyjny oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Nie powinno się na nim smażyć ani gotować.

Właściwości kosmetyczne:

Olej z sezamu nie powinien być stosowany przy skórze naczynkowej oraz przy stanach zapalnych skóry ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Stosuje się go w kosmetyce anty-age. Ma właściwości zmniejszania ytraty wody przez naskórek co zwiększa elastyczność i jędrność skóry. Wpływa również pozytywnie na pracę gruczołów łojowych. Często sosowany do masażu ze względu na właściwości rozgrzewające i poprawiające krążenie.
Ma naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Sprawdza się przy pielęgnacji suchej skóry głowy i olejowaniu włosów.

INCI:Sesamum Indicum Seed Oil

 

1 opinia dla Olej sezamowy

  1. fajnaciocia

    Delikatny, pachnący sezamem, latem. Cudo. Delikatnie podkręca smak sałatek, idealnie dopełnia sezamową nutę w hummusie. PYCHA!

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.