Olej z maku (olej makowy)

(1 opinia klienta)

20,00 73,00 

Tłoczony na Twoje zamówienie, zawsze świeży.

Opis

Właściwości zdrowotne:

Zawiera spore ilości kwasu linolowego, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, tokotrienole (przeciwutleniacze) i fitosterole (stymulatory syntezy kolagenu). Kwas linolowy jest ważny dla utrzymania bariery wodnej skóry. Jego niedobór może prowadzić np. do pojawienia się suchych, łuszczących się plam na skórze. Kwas oleinowy odgrywa z kolei ważną rolę w gojeniu się ran. Jest także promotorem przenikania, czyli ułatwia wchłanianie się innych substancji odżywczych do skóry. Kwas palmitynowy – jego poziom spada z wiekiem. Tworzy na skórze okluzyjną warstwę, dzięki czemu skóra pozostaje nawilżona. Mimo że olej makowy nie jest bardzo popularny, warto go wprowadzić do diety i stosować w kosmetykach.

Regularnie spożywany działa ochronnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała hiperlipidemii, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, wzmacnia odporność.

Właściwości kosmetyczne:

Olej makowy jest też świetnym dodatkiem do kosmetyków. Należy do olejów schnących, a więc nie zatyka porów i nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej i delikatnej, zapobiega powstawaniu zaskórników,wzmacnia naczynka i działa przeciwzapalnie. Same zalety!
My zrobiłyśmy z jego dodatkiem proste serum olejowe do twarzy z olejem z czarnej porzeczki, bakuchiolem, olejem meadowfoam i wit. E. Idealne na zimę – otula, uelastycznia i koi skórę jak najlepszy kaszmirowy szal.

Pamiętajcie, że ten olej może być spożywany jedynie na zimno, nie nadaje się do smażenia, w wysokich temperaturach, traci wtedy swoje właściwości.

INCI: PAPAVER SOMNIFERUM SEED OIL

Karta charakterystyki: Olej makowy

1 opinia dla Olej z maku (olej makowy)

  1. fajnaciocia

    Rety, jaki on jest pyszny! Ten olej pachnie makiem <3

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.